dolini Soče, ki je del Smaragdne poti, lahko vsakdo najde nekaj zase. Dolina leži tik ob Triglavskem narodnem parku, v katerem se nahajajo znamenite Julijske Alpe in čarobna dolina Trente.  Najnižja točka enega in edinega slovenskega narodnega parka so Tolminska koritaki ležijo na nadmorski višini 180 metrov nedaleč stran od Tolmina.  

 

Športne dejavnosti

Mesto Tolmin z okolico je pravi raj za športne navdušence. Najbolj priljubljeni so adrenalinski športi na reki Soči, ki jih ponuja agencija Maya v Tolminu ali Positive Sport v Kobaridu.  Če vam ni do skoka v ledeno hladno vodo, pa lahko raziskujete gore in doline, ki vas zagotovo ne bodo pustile ravnodušnega. Dneve si lahko popestrite tudi s  tekom v naravi in kolesi, ki jih najamete v apartmaju Reida. Za bolj drzne pustolovce je tu doma tudi športno plezanjejadralno padalstvo, skok s padalom v tandemu in zmajarstvoReki Soča in Bača pa sta pravi raj za športni ribolov, ulov pa si gurmani lahko pripravite kar na odprtih žarih, ki jih ponuja apartma Reida.

 

Dolina festivalov

Dolina Soče je zaživela pod blagovno znamko Soča Festivalley. Vsako poletje se ob sotočju reke Soče in Tolminke odvijajo številni glasbeni festivali, med drugim eden največjih glasbenih dogodkov-festival Metaldays.  Na istem prizorišču pa se odvijajo tudi Punk Rock Holiday,  Overjam reggae festival in kreativni tabor Sajeta. Dolina Soče ni bogata samo z glasbenimi festivali, saj se tukaj lahko zabavate tudi na športnih prireditvah kot so Soča outdoor festival  in festival FrontaČa pa vam športne dogodivščine niso povšeči, lahko vedno obiščete kulinarične dogodke kot je Festival štrukljev in krapcev.

 

Kulturno-zgodovinske znamenitosti

Zgodovino doline Soče sta zaznamovali prva in druga svetovna vojna, ki sta tem krajem zadali močan udarec. O tej svetovni moriji pričajo številne zbirke v Kobariškem muzeju ter urejene poti miru s pomniki, kot sta Javorca in italijanska kostnica. Izven okvirov mest  pa si lahko na prostem ogledate nemalo zapuščenih bunkerjev in propadajočih vojaških utrdb. Ljubitelji zgodovine in umetnosti boste tu zagotovo uživali z raziskovanjem številnih manjših muzejev, galerij in zbirk ter kulturno-zgodovinskih poti. Veliko zanimivega lahko izveste že v najbližjem Tolminskem muzeju ali pa si ogledate grad nad Tolminom, kjer je pred 300 leti potekal Tolminski kmečki punt.  Nenazadnje vedoželjni izletniki ne pozabite na mesto Idrijo, kjer vas bo osupnil Mestni muzej Idrija, en najstarejših rudnikov živega srebra v Evropi. Na poti do Idrije pa ne smete izpustiti  ogleda nepozabne partizanske bolnice Franja  iz druge svetovne vojne, ki se nahaja v bližini mesta Cerkno.

 

Naravne znamenitosti

Dolino reke Soče si vsak obiskovalec zapomni po brezmejnih naravnih danosti, katerih srce je zagotovo kristalna, smaragdna Soča, ki ustvarja slikovite brzice, tolmune in slapove. Po tem so dolini tudi nadeli ime dežela žive vode, saj tukaj najdete najlepše slapove, jezera in potoke. To srce pa obkrožajo zelena pljuča narave, polna neokrnjenih pohodniških poti,  podzemnih jam in korit.

 

Izleti po Sloveniji

Slovenija je majhna dežela, ki jo z osebnim avtomobilom zlahka prepotujemo v dobrih treh urah. Gosti si tako lahko ogledajo vrsto drugih krajev in znamenitosti po Sloveniji, med katerimi so najbolj znane destinacije svetovno znana Postojnska jama, park Škocjanske jamekobilarna Lipica, blejsko jezero z otokom in bohinjsko jezero (toplo priporočamo avtovlak). Obiščete lahko tudi  Ljubljano, glavno mesto Slovenije s številnimi kulturnozgodovinskimi znamenitostmi, slovensko obalo ali celo svetovno znane Benetke, oddaljene le 160 kilometrov.  Na naših cestah pa mogoče najbolj uživajo motoristi, saj si lahko na skoraj praznih, vijugastih cestah obdanih z gozdovi zares dajo duška. Nenazadnje pa se nahajamo  v sami bližini meje z Italijo in Avstrijo, tako da je tudi obisk sosedov kot na dlani za še en pester izlet.

 


en_GB
sl_SI en_GB